Go Back
Reviews
February 19, 2021

De 5 beste wedstrijdpakken van 2020

Het is een olympisch jaar en iedere zwemmer stelt zichzelf de vraag: "Welk wedstrijdpak is het best?". Gelukkig hebben we voor dit artikel de hulp kunnen inschakelen van Sonny Trigg. Sonny is een Engelse zwemmer gevestigd in Oman, die sinds 2018 meer dan 35 wedstrijdpakken heeft uitgeprobeerd en beoordeeld op youtube. Je kan hem volgen op youtube of instagram onder de naam 'TheSwimSuitGuy'. Onderaan de blogpost is kan je zijn 'top 5' video bekijken. In tegenstelling tot Sonny zullen wij geen rangschikking maken van de pakken, maar van elk pak de voor- en nadelen van elk pak oplijsten.

Wij gaan de pakken beoordelen op de volgende vijf aspecten:

  • Comfort
  • Compressie
  • Hydrodynamica
  • Prijs-kwaliteit
  • Innovativiteit

Het eerste punt- comfort- spreekt voor zich. Als je meerdere pakken moet aandoen op een wedstrijd, of als je één pak een lange tijd draagt op een wedstrijd, dan wil je dat deze zo gemakkelijk mogelijk zit. Comfort is dan ook essentieel voor zwemmers die langere afstanden afleggen of veel verschillende bewegingen in het water moeten uitvoeren zoals schoolslag-en wisselslag zwemmers.

Een tweede belangrijk aspect bij het beoordelen van een wedstrijdpak is de compressie. De nauwe aansluiting van een pak rond de spieren zou de bloedcirculatie en recuperatie van spieren moeten bevorderen. Er is echter nog veel discussie of dit werkelijk zo is. Er zijn namelijk weinig studies die dit bevestigen voor het zwemmen. Veel of weinig compressie komt dus eigenlijk neer op persoonlijke voorkeur. Je moet immers vaak inboeten aan comfort om een hogere compressie te verkrijgen.

Ten derde is er een combinatie van de waterafstotendheid en het drijfvermogen van het pak. Deze twee kenmerken bepalen de weerstand van het pak in het water en dus de hydrodynamica. Hoe hydrodynamischer, hoe sneller je lichaam door het water beweegt.

De duurzaamheid is een zeer belangrijke factor, aangezien een zwempak al snel honderden euro's kan kosten. Daarom kijken we als vierde punt zeker ook naar de prijs-kwaliteit verhouding. Hoe vaak zal je een pak kunnen dragen voor het begint te verslijten, en wat betaal je voor die kwaliteit?

Tenslotte beoordelen we ook of de fabrikant innoverende ontwerpen heeft aangebracht aan een pak die de zwemprestaties bevorderen.

De 5 Top pakken

Het eerste pak op onze lijst is de Finis Rival 2.0. Dit pak is net zoals de anderen op deze lijst een uitstekende keuze. Het geeft maar een klein beetje compressie en is enorm comfortabel. Dit laat het toe om in verschillende wedstrijden gebruikt te worden. Het is vrij hydrodynamisch en is ook dubbel gelaagd, waardoor het drijfvermogen van het pak enorm stijgt. Aan de achterkant van het pak zijn ook elastische banden geïntegreerd die de opwaartse beenbeweging ondersteunen. Dit is alvast een innovatief concept!

Qua prijs-kwaliteit is dit pak met een prijskaartje van € 275 voor een mannelijke versie jammer genoeg aan de duurdere kant. Bovendien zal het na enkele keren dragen meer water beginnen opnemen waardoor de hydrodynamica verslechtert.

Veruit het meest comfortabel pak op deze lijst is de Arena carbon air 2 en Arena carbon air. De oorspronkelijke en de nieuwere versie van het pak hebben veel gelijkenissen. Ze zijn beide zeer comfortabel en licht, met lichte compressie. Ze zijn zeer waterafstotend, maar hebben minder drijfvermogen dan andere pakken op deze lijst waardoor ze slechts een matige hydrodynamica hebben. De prijs-kwaliteit is echter uitstekend. Afhankelijk van de kleur kan de carbon air mannelijke 'jammer' minder dan € 200 kosten en de carbon air 2 minder dan € 250. De duurzaamheid is hier tevens vrij goed, aangezien dit pak zijn compressie en waterdichtheid lang behoudt, ondanks de lichte stof.

Speedo heeft uiteraard ook een nieuw pak gemaakt voor deze Olympische Spelen: de Speedo LZR pure intent. Net zoals de 'Finis Rival 2.0' heeft de 'LZR pure intent' een dubbele laag en elastische ondersteuningsbanden aan de achterkant van het pak. Dit verbetert het drijfvermogen en de elastische banden zorgen voor een extra ondersteuning bij explosieve bewegingen van de bil en hamstrings. De compressie is in dit pak ook uitstekend. De prijs-kwaliteit is echter wat teleurstellend. De mannenversie van het pak is met € 299 enorm duur en de duurzaamheid van andere pakken op deze lijst is zeker beter.

Een pak dat op veel vlakken lijkt op dat van Speedo is de TYR Venzo. Net zoals andere pakken heeft dit pak een uitstekend drijfvermogen, is het waterafstotend, dubbel gelaagd en biedt het ondersteuning aan de achterkant van het pak. De TYR venzo biedt wel meer comfort aan dan de speedo en is iets duurzamer. Dit is echter te merken aan het prijskaartje waar je € 380 betaald, waardoor dit veruit het duurste pak is in de lijst.

Tenslotte komen we bij de kandidaat die door de Swimsuit Guy verkozen werd tot het beste pak van 2020, 'De Mizuno GX sonic III, IV en V.' Dit zijn drie verschillende iteraties van een gelijkaardig pak. De GX sonic V is de laatste en beste versie van de drie. Ze hebben dezelfde kenmerken als andere pakken op deze lijst, uitstekende compressie, goede hydrodynamica door een dubbele laag en waterafstotende stof en elastische banden die de hamstrings ondersteunen. Ze scoren op al deze facetten zeer goed en zouden op basis hiervan effectief tot het beste pak kunnen worden verklaard. Er zijn echter twee specifieke nadelen aan dit pak. Het eerste nadeel is dat ze absoluut niet comfortabel zijn. Ze zijn enorm lastig om aan te trekken en het kan soms tot 20 minuten duren om een over de heupen te krijgen. Het tweede nadeel is de beschikbaarheid. Mizuno heeft geen Europese verdeler waardoor er altijd vaak importkosten en dure verzendingskosten moeten betaald worden. Daardoor is het moeilijk om de prijs-kwaliteit te bepalen. In Japan kost een Mizuno GX sonic V ongeveer € 240, maar met importkosten zal dit buiten Japan vaak duurder uitvallen.

Hieronder nog eens een overzicht van de verschillende wedstrijdpakken

NaamComfortCompressieHydrodynamicaPrijs-kwaliteitInnovatie
Finis Rival 2.0Zeer goedNeutraalGoedNeutraalElastische ondersteuningsbanden,Dubbel gelaagd
Arena Carbon-AIR(2) Zeer goedNeutraalNeutraalZeer goedZeer licht
speedo LZR pure intentNeutraalZeer GoedGoedMinder goedElastische ondersteuningsbanden,Dubbel gelaagd
TYR VenzoGoedGoedGoedMinder goedElastische ondersteuningsbanden,Dubbel gelaagd
De Mizuno GX sonicMinder goedZeer GoedZeer GoedGoedElastische ondersteuningsbanden,Dubbel gelaagd