Go Back
Zwemlessen
June 15, 2022

Groepslessen of privé zwemlessen voor kinderen: wat is het beste voor mijn kind?

Zwemmen is een essentiële skill om er voor te zorgen dat je kind altijd veilig is in de buurt van water. De meeste ouders schrijven hun kind dan in voor zwemlessen. Ouders geraken er dan niet altijd aan uit wat nu de juiste keuze is. Schrijf ik mijn kind nu in voor privélessen of beter voor groepslessen? In deze blogpost gaan we hier dieper op in! Hier zijn enkele vragen die u zichzelf kunt stellen na het volgen van een kennismakingsles in onze zwemschool of bij een eerste les in een andere zwemschool:

Heeft uw kind al eens zwemles gevolgd?

Deze vraag komt op de eerste plaats omdat het de belangrijkste overweging is bij het kiezen van groeps- of privélessen. Als uw kind nog nooit in een zwembad is geweest of nog maar enkele keren in aanraking is gekomen met water is het de beste keuze om eerst een paar privélessen te volgen. Zo geraakt je kind vertrouwd met het trainersteam en met de nieuwe omgeving.

Hoe goed kan je kind opletten?

U wilt een omgeving kiezen waar uw kind zoveel mogelijk leert in de tijd die er is. Het is dan belangrijk dat je kind oplet van begint tot het einde van de les. Als uw kind een oplettende leerling is, zal hij het waarschijnlijk goed doen in groepslessen. Als uw kind echter snel afgeleid is, is de persoonlijke aandacht van een individuele coach misschien een betere keuze, vooral als uw kind net begint.

Reageert je kind op aanmoediging van leeftijdsgenoten?

Groepslessen bevatten meestal veel kinderen die allemaal ongeveer hetzelfde niveau hebben. Kinderen die goed leren door te kijken naar hun leeftijdsgenoten doen het vaak beter in groepslessen. Maar als uw kind zich geïntimideerd voelt door anderen of verstrikt raakt in het negatief vergelijken van zichzelf met degenen die sneller leren, zijn privélessen een betere optie. Uw kind in een kleine groep plaatsen met een privéleraar kan ook een best-of-both worlds-scenario zijn, waarbij het profiteert van zowel aanmoediging van leeftijdgenoten als individuele interactie met hun leraar. Daarom kiezen we in onze zwemschool er voor om te werken in de groepslessen met maximaal 4 kindjes per trainer.

Is uw kind extravert of introvert?

Dit is een lastige vraag. Het lijkt misschien voor de hand te liggen dat een extravert kind het beter zou doen in een groepsles en een introvert kind het beter zou doen met een privécoach. Maar een extravert kind dat omringd is door andere kinderen kan meer geïnteresseerd zijn in opscheppen of spelen met zijn vriendjes dan in leren. Een introvert kind kan groepslessen helemaal niet zien zitten. In dit geval is het misschien een kwestie van vallen en opstaan om uit te vinden wat het beste bij uw kind past. Als uw kind kan opletten en goed de lessen kan volgen, of het nu groeps- of privélessen zijn, dan zit hij of zij op de juiste plek. Zo niet, dan bespreek je dit best even met de organisatie waar je kind zwemles volgt voor een verandering.

Hoe actief is je kind?

Als uw kind de hele tijd actief is, vindt hij of zij een groepsles waar hij soms eens op zijn beurt moet wachten misschien niet fijn. Actieve kinderen kunnen soms storend worden ervaren tijdens groepslessen - wat niet hun schuld is, maar wel kan leiden tot negatieve ervaringen. Een privécoach kan een actief kind gedurende de hele les gefocust houden. Als uw kind echter regelmatig moet pauzeren om uit te rusten of mentaal te hergroeperen, dan biedt een groepsles die natuurlijke pauzemomenten. Een privécoach kan ook met uw kind samenwerken om ervoor te zorgen dat het de pauzes krijgt die het nodig heeft, maar over het algemeen zijn privélessen actiever van begin tot eind.

Is je kind bang voor water?

Nogmaals, het lijkt misschien dat een angstig kind het beter zou doen in een privéles. Voor sommige kinderen kan aanmoediging van leeftijdsgenoten echter een belangrijke rol spelen bij het overwinnen van hun angsten. Als ze zien dat andere kinderen van hun leeftijd goed kunnen zwemmen, krijgen ze het vertrouwen dat ze nodig hebben om het ook eens te proberen. Deze aanpak kan echter ook averechts werken. Hierdoor kan uw kind zich geïntimideerd of in verlegenheid gebracht voelen bij kinderen die snel het water in gaan. Voor een verlegen leerling is een privéles of een les in een kleine groep misschien een betere optie. Een privéleraar kan bekende en beproefde methoden gebruiken om uw kind te helpen zelfvertrouwen te krijgen.

Wat is je budget?

Als ouder wil je uiteraard over het hele traject dat je kind leert zwemmen een zo goedkoop mogelijke prijs betalen. De prijs van de zwemlessen en de behoeften van uw kind zijn ook belangrijk. Als u denkt na het lezen van deze blogpost dat privélessen beter aanleunen bij de noden van uw kind maar dit niet binnen jouw budget ligt dan hebben we een paar tips die u kunnen helpen. U kunt bijvoorbeeld:

  • Uw kind inschrijven privéles per privéles en evalueer na enkele lessen met de lesgever of zwemschool wanneer uw kind kan starten met groepslessen.
  • Kiezen voor kortere privélessen indien u die mogelijkheid hebt - een half uur kost minder dan een uur. Kies de duur die zowel voor uw kind als uw budget werkt. Een jong kind kan zich slechts 20 -25 minuten actief concentreren. Het is beter om op regelmatige basis korte leermomenten te hebben dan een paar lange leermomenten.
  • Kiezen voor privélessen gecombineerd met zelfstandige oefenenmomenten. Kies er voor om na elke privéles ook eens zelf te gaan oefenen met je kind om de geziene leerstof te herhalen. Vraag dan naar lesfiches in de zwemschool waar je kind les volgt.

Samengevat : Wanneer kiezen voor groepslessen en wanneer voor privélessen?

groep-of-privelessen

Source: https://survival-swim.com/private-vs-group-swimming-lessons-how-to-choose-for-your-child/