Go Back
Nieuws
January 2, 2021

Lochristinaren breien vervolg aan carrière zwemtalenten in vzw Proswimteam.

Professionele zwemmers die hun talent en knowhow gebruiken om anderen naar een hoger niveau te tillen. Het is de missie van Lochristinaren Geert en Stijn Heuninck. “Te veel getalenteerde jeugdige zwemmers hingen hun zwembroek aan de haak. Vzw Proswimteam wilde daar komaf mee maken”, klinkt het bij vader en zoon uit de Lieskensakker

“De Belgische zwemsport wordt al jarenlang geconfronteerd met massale uitval in de leeftijdscategorie van 17 en 18 jaar”, vertelt Stijn (20), zelf topzwemmer. “Onze clubs zijn heel succesvol in de jongerencategorieën maar van zodra de zwemmers starten met hogere studies of beginnen te werken, vallen ze massaal af. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat die talenten binnen hun thuisclub nog weinig aansluiting vinden bij de jongere clubleden én er ook te weinig volwaardige tegenstanders vinden om mee te sparren.”

De trainersstaf van proswimteam

De trainersstaf van proswimteam

De trainersstaf van vzw Proswimteam

“Daarom richtten we deze zomer de vzw Proswimteam op, samen met de voormalige zwemcoach van de Topsportschool, Maarten De Wilde”, vult vader Geert aan. “Twintig Vlaamse volwassen topzwemmers, afkomstig uit het hele land, trainen op regelmatige basis met ons. Daar zijn zowel valide personen als paralympiërs bij. Het doel is om hen op topniveau voor te bereiden voor internationale wedstrijden. Het zwembad van provinciaal domein Puyenbroeck is onze vaste uitvalsbasis.”“Het is jammer om te zien dat zeer getalenteerde jongeren die jarenlang intens getraind hebben en zware investeringen hebben gedaan in een uitstekende zwemtechniek, dan plots door allerlei omstandigheden hun passie opgeven. Er zijn al heel wat toppers uit het jeugdcircuit op die manier verloren gegaan. De toppers uit het paralympisch circuit hebben dan weer nauwelijks de gelegenheid om te trainen met de atleten uit het regulaire circuit.”

Kachttraining zwemmen

Kachttraining zwemmen

Bij zwemmen hoort ook krachttraining

Op 23 augustus komt opnieuw een selectie van 20 zwemmers, waaronder 2 G-atleten, voor de tweede keer samen in Puyenbroeck. Ze trainen samen, inspireren mekaar en werken daar naar nationale en internationale wedstrijden toe. Er is zowel specifieke zwem- als krachttraining. Ook coaches van verschillende Vlaamse zwemclubs verlenen hun medewerking aan het initiatief. Met een nobel en hoog sportief doel voor ogen: talenten verder laten ontwikkelen, en hen alle kansen geven op een verlengde carrière aan de top van de zwemsport.