Go Back
Nieuws
May 2, 2020

Tokio 2021 door de ogen van Emmanuel Vanluchene en Sébastien De Meulemeester.

In Proswimlab werken we met lesgevers die op hoog niveau in het zwemmen hebben meegedraaid. Sommige als ex zwemmers, anderen uit ons team gaan nog steeds voor het hoogste doel in de sport: de olympische spelen.

Nu sinds kort de knoop is doorgehakt dat de spelen verplaatst worden naar 2021 hebben vele atleten duidelijkheid gekregen na een periode van onwetendheid. Naast de spelen is nu ook het EK verzet naar Augustus.

Voor Seba zouden de Spelen in Tokyo zijn eerste deelname zijn. Een droom die in vervulling gaat. Nu de spelen uitgesteld zijn zal deze droom nog even moeten wachten.

“Ik heb nu een jaar extra om sterker te worden, mezelf te bewijzen en sneller te zwemmen. Dat het de juiste keuze is om de spelen te verplaatsen, betwijfel ik niet. Uiteraard had ik wel al graag de vruchten willen plukken van mijn trainingsinspanningen de laatste jaren. Nu kan ik alleen afwachten wat de toekomst brengt, de weg naar Tokyo ligt nog steeds open. Nu heb ik nog een jaar de tijd om volop te gaan voor die individuele limiet op de 100 vrije slag.” vertelt hij.

Sébastien De Meulemeester

In de afgelopen periode werkte hij vaak virtuele trainingen af, met zijn vaste trainingsgroep uit Antwerpen. Het doel: Zo fit mogelijk blijven. Dit is zeker niet het meest ideale scenario maar het is beter dan alleen trainen. Externe motivatie is nu meer dan ooit nodig, het is moeilijk om de focus te behouden omdat er geen concrete doelen in het vooruitzicht zijn, alle grote kampioenschappen hangen aan een zijden draadje. Sinds 20 april ligt Seba iedere ochtend terug in het water, terug opstaan om 5u30 dat moet pieken!

Hiernaast stond Manu al op de spelen van Londen in 2012 en de spelen van Rio in 2016 waar hij met de estafetteploeg 4×100 vrije slag knap 8ste en 6de werd. Na het WK klein bad vorig jaar besloot Manu om een punt te zetten achter zijn zwemcarrière. Sinds februari dit jaar nam hij de draad weer op en is hij gemotiveerder dan ooit. Een derde deelname met dezelfde estafetteploeg aan het grootste sportevenement ter wereld is zijn nieuwe doel. Nu dat de spelen een jaar zijn uitgesteld heeft hij nog een extra jaar de tijd om te strijden voor een felbegeerde plek in de estafetteploeg.

Tegenwoordig draait hij het volledige programma van een triatlonclub. “Ik onderhoud mijn conditie zeer goed, blijf bezig, hou mezelf fit en blijf gezond. Het enige wat ik verlies is het watergevoel, maar daar maak ik me op dit moment geen zorgen om.”

Wij denken dat de coronacrisis onszelf als atleet alleen maar sterker zal maken. We kunnen iedereen aanraden om het beste uit deze situatie te proberen halen. Momenten als deze kunnen misschien wel de gelegenheid zijn om te werken op zwakkere punten (voeding, mobiliteit,.. ).

Hoe ga jij om met deze situatie? Laat ons en andere atleten het gerust weten in de comments 😉