Go Back
Techniek
May 30, 2022

Waarom het aanleren van een juiste zwemtechniek zo belangrijk is.

Door veel mensen wordt het belang van een goede zwemtechniek enorm onderschat, het is niet alleen mooi om naar te kijken maar heeft weldegelijk nut.

Hou het langer vol.

Zwemmen is zowel een aerobe als een weerstandssport wat er voor zorgt dat een juiste techniek van enorm groot belang is. Het beheersen van de juiste zwemtechniek helpt je snelheid, zelfvertrouwen, uithoudingsvermogen en kracht drastisch te verbeteren. Water is 800 keer dichter dan lucht, dus hoe efficiënter je erdoorheen zwemt, hoe minder weerstand je zal ondervinden. Minder weerstand betekent ook minder energie nodig om vooruit te geraken.

Slechte techniek kan tot blessures leiden

Zelfs als snelheid en uithoudingsvermogen niet je primaire doelen zijn, ben je niet vrijgesteld van het leren van een juiste zwemtechniek. Elke slechte gewoonte verhoogt de belasting op je spieren en gewrichten. Na verloop van tijd kan dit zelfs leiden tot verrekkingen of zelfs scheuren.

Naast blessures kan een verkeerde techniek ook leiden tot een onevenwichtige spierbalans. Veel beginnende zwemmers ademen van één kant, waardoor hun slag een asymmetrische vorm krijgt. In feite werkt één kant harder en verliest u het vermogen om vlak te zwemmen. In open water zonder banen of boeien kan dit betekenen dat u de richting kwijtraakt en moeite heeft om de stroming te overwinnen.

Een investering voor later

Bij sporten zoals hardlopen, nemen de meesten onder ons van nature ongeveer de juiste techniek aan. Dit is omdat deze bewegingen vrij instinctief zijn. Omgekeerd moet je weten dat bij zwemmen dit niet het geval is, we moeten allemaal leren zwemmen voordat we in een zwembad of meer kunnen springen. Wie ons les geeft beïnvloedt daarom ook onze techniek, dus soms zijn vrienden en familie geen goede leraren.

Het corrigeren van een slechte techniek op latere leeftijd is dan ook een véél grotere uitdaging dan het vanaf het begin correct aan te leren.

Wij raden het aan om steeds les te volgen bij een professionele lesgever, op die manier kan er een sterke zwembasis opgebouwd worden. Zwemmen is een onderdeel dat in veel studies en beroepen op latere leeftijd terug zal komen: Wanneer je Lichamelijke opvoeding, of kinesitherapie of leerkracht wil studeren, of zelfs tijdens proeven voor de brandweer.

Naast de professionele loopbaan willen sommige mensen ooit eens deelnemen aan een triatlon of in de vrije tijd eens een baantje zwemmen. Het is dan ook logisch dat goed kunnen zwemmen geen overbodige luxe is. Van jongs af aan correct leren zwemmen, zal op latere leeftijd altijd de vruchten afwerpen.