Go Back
Techniek
June 1, 2022

Zwemtechniek crawl 4 handige tips om efficiënter crawl te zwemmen.

1. Focus op je ademhaling

Als het gaat om het beheersen van je techniek, moet je rekening houden met alle factoren die een verschil kunnen maken voor je prestatie. Het is logisch dat de manier waarop je je armen, benen, hoofd gebruikt van invloed zal zijn, maar je ademhaling is ook één van de fundamentele gebieden die een verschil zullen maken.

Wie niet voldoende in- of uitademt zal snel buiten adem zijn. Neem zeker eens de tijd om je tijdens één van je zwemtrainingen te concentreren op je ademhaling. Observeer hoe je op dit moment ademt en probeer je aan te passen aan de volgende methode: Plaats je oor op je schouder en je wang op het wateroppervlak om met succes de juiste hoeveelheid lucht in te ademen zonder je hoofd te veel op te tillen. Hoe lager je kan blijven, hoe beter. Adem uit langs de neus, zo kan je meer geleidelijk aan uitademen. Bij veel zwemmers kan het helpen om de lucht na het inademen even in te houden. Dit verlaagt de dichtheid van je lichaam waardoor je hoger op het water kan liggen en bijgevolg minder weerstand hebt.

2. Schenk aandacht aan je hoofdpositie

Hoe meer gestroomlijnd je bent, hoe sneller je zult worden. Om gestroomlijnd te blijven tijdens het zwemmen, dient je het hoofd stil en in lijn met je lichaam houden. Het hoofd wordt wel eens de cockpit van het lichaam genoemd. Een foute positie van het hoofd resulteert niet alleen in extra belasting van de nek, maar ook in een nog sterkere afwijking van de positie in de romp en benen. Het waterniveau dient zich in het ideale scenario tussen je wenkbrauwen en haarlijn te bevinden wanneer je zwemt.

Blijf steeds met je hoofd naar beneden gericht, terwijl je licht naar voor kijkt. Wij raden je sterk aan een zwembril te gebruiken om uw ogen te beschermen tegen chloor en vuil. Mocht u een degelijke zwembril willen aanschaffen, dan kunt u deze op onze webshop vinden.

3. Slaglengte

Bij crawl moeten je armen elkaar steeds afwisselen en continu in beweging zijn om een constante beweging te behouden. Hierbij is het belangrijk te focussen op slaglengte, je slagen langer maken is energetisch véél efficiënter dan je slagfrequentie te verhogen. Tracht te ijveren om te zwemmen aan een pace van 30 slagen per 50m.

4. Beheers je beenbeweging

Het belang van de beenbeweging wordt door veel zwemmers te vaak onderschat. Naast extra stuwing zorgt de beenbeweging voor een betere kadans en een stabielere zwemslag. Onthoud zeker dat het grootste deel van de stuwing bij deze slag vanuit je armen en bovenlichaam komt. Echter, als je benen niet te laag in het water liggen en je hielen net de oppervlakte doorbreken zal dit ook je techniek enorm verbeteren.

Houd allereerst je voeten en enkels zo ontspannen mogelijk. Als ze te stijf worden, verlies je de nodige souplesse. Het is ook aan te raden om de benen afwisselend vanuit de heupen te bewegen met zes beenslagen in één armcyclus. Dit zal helpen om je lichaam beter in balans te brengen. Belangrijker is dat je nooit vanuit je knieën beweegt (lees fietsen).

Tenslotte kan het een goed tip zijn om je benen redelijk dicht bij elkaar te houden. Terwijl je de voeten naar binnen draait mogen deze elkaar overkruisen. Als ze ver uit elkaar staan, creëer je nog meer weerstand.