Go Back
Techniek
April 15, 2022

Beter crawl leren zwemmen: 5 tips die je zullen helpen.

1. Gebruik een neutrale hoofdpositie

Dit is een fout dat we zeer vaak zien voorkomen. Hou je hoofd steeds in lijn met de rest van je lichaam, en kijk direct naar de bodem van het zwembad, met de kin licht van de borst.

Bij het zwemmen van de vrije slag hebben veel mensen de neiging om naar voren te kijken in plaats van naar beneden. Het probleem met deze aanpak is dat het de benen en heupen kan laten zakken. Dit zorgt voor veel meer weerstand en kan drastisch zijn voor de hoeveelheid weerstand.

Het gevolg is eveneens dat je harder moet trappen om je benen omhoog te houden, waardoor je sneller moe en buiten adem raakt. Bovendien kan het voortdurend naar voren kijken in deze houding de nek op de lange duur belasten.

Gebruik een neutrale hoofdpositie

2. Druk op je boei

De sleutel tot het behouden van een goede lichaamspositie, waarbij je lichaam horizontaal is en je benen niet zinken, is om te leren hoe je je boei moet indrukken.

Met "druk op de boei" bedoelen we dat je in het water te allen tijde je borst een beetje naar beneden duwt.

Let op hoe deze zwemster een goede horizontale lichaamspositie heeft. Haar heupen en benen zinken niet, maar blijven dicht bij het wateroppervlak.

Stel je voor dat je lichaam een wip is. Het scharnierpunt ligt tussen de navel en de lies. Je bovenlichaam vertegenwoordigt het ene uiteinde van de wip, met de met lucht gevulde longen die als een boei fungeren. Je benen vormen het andere uiteinde van de wip. Het doel is om de benen zo hoog mogelijk aan het wateroppervlak te houden.

Als je je borst een beetje naar beneden duwt, draait je lichaam op het draaipunt, en je heupen en benen bewegen omhoog.

Het aanleren van deze zwemtechniek is vaak een grote doorbraak omdat het je in staat stelt je benen zonder inspanning omhoog te houden. Hierdoor kun je je concentreren op andere aspecten van je slag.

Er zijn veel triatleten die goed zijn in hardlopen en fietsen maar zwakke zwemmers zijn omdat ze deze techniek niet hebben geleerd.

Druk op de boei

3. Til je hoofd niet op om te ademen

Til uw hoofd niet naar voren voordat je opzij draait om adem te halen. Deze veelgemaakte fout zorgt ervoor dat je heupen en benen enorm zakken.

Het opheffen van je hoofd om adem te halen verstoort je lichaamspositie drastisch. Tracht adem te halen terwijl je oor op de schouder rust. Door dit in het achterhoofd te houden zal je nooit het hoofd op kunnen tillen.

Dit moet aanvoelen alsof je hoofd op het wateroppervlak rust, en dan draai je het opzij om adem te halen.

Idealiter zou je één oog boven en één oog onder het wateroppervlak moeten hebben wanneer je ademhaalt. Om dit te kunnen doen is echter tijd en oefening nodig.

4. Rollen met die schouders

Rol je lichaam van links naar rechts gedurende de armcyclus. Als je op deze manier van de ene naar de andere kant rolt, in plaats van "plat" te zwemmen, kun je naast de schouderspieren ook de grotere rugspieren activeren, wat extra kracht geeft aan je armslag.

Rollen met die schouders

5. Adem uit in het water

Hoewel dit zeer logisch lijkt zijn er veel zwemmers die niet, of niet voldoende uitademen onder water.

Om een betere vrije slag te ontwikkelen, moet je continu uitademen terwijl je gezicht in het water is, zodat je longen bijna leeg zijn wanneer je je opzij draait om in te ademen. De reden hiervoor is dat de tijd dat de mond boven water is te kort is om in te ademen en uit te ademen. Door continu uit te ademen, blijf je ook meer ontspannen dan wanneer je je adem inhoudt.

Adem uit in het water