Go Back
Zwemlessen
May 15, 2022

Zwemlessen: wanneer start je met zwemles voor een kind?

Leren zwemmen zou een prioriteit moeten zijn voor elk gezin. Het is een belangrijke levensvaardigheid die een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van verdrinking - de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen. Kinderen, en hun ouders, moeten leren zwemmen om de tijd in het water veilig en leuk te houden.

Hieronder volgen enkele tips om de ideale leeftijd te bepalen wanneer je je kind het beste inschrijft voor zwemlessen en waar je op moet letten bij het kiezen van een zwemschool.

Wanneer moet mijn kind leren zwemmen?

Kinderen ontwikkelen zich in verschillende tempo's en niet iedereen is op precies dezelfde leeftijd klaar om met zwemlessen te beginnen. Hou bij het nemen van je beslissing rekening met de emotionele rijpheid van je kind, de fysieke en ontwikkelingsmogelijkheden en -beperkingen, en het comfortniveau in het water.

Zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar: een must voor de meeste gezinnen.

Op hun 4e verjaardag zijn de meeste kinderen klaar voor zwemles. Op deze leeftijd kunnen ze meestal al elementaire overlevingsvaardigheden in het water leren, zoals drijven, watertrappelen en naar een uitstapplaats gaan. Op 5- of 6-jarige leeftijd kunnen de meeste kinderen die zwemles krijgen de rugslag en borstcrawl al aanleren. In ons lesprogramma kan je starten vanaf een leeftijd van 3 jaar. Dit is niet om meteen te leren zwemmen maar om te starten met waterwenning. Als je kind nog niet is begonnen met een zwemlesprogramma maar wel motorisch als emotioneel klaar is om zwemles te volgen dan raden we aan om hier mee te starten.

Wat met zwemlessen voor kinderen jonger dan 3 jaar?

Er is op dit moment geen bewijs dat zwemlessen voor baby's jonger dan 3 jaar het risico op verdrinking verlagen. Baby's van deze leeftijd kunnen reflexmatig "zwembewegingen" vertonen, maar kunnen hun hoofd nog niet goed genoeg uit het water tillen om te kunnen ademen. Het is wel goed om een ouder-kind-zwemles te volgen om uw kind te helpen wennen aan het zwembad; dit kan een leuke activiteit zijn om samen van te genieten. Individuele zwemles blijkt pas effectief te zijn vanaf een leeftijd van 3 jaar.

Onthoud zeker dat zwemlessen kinderen niet per definitie "verdrinkingsbestendig" maken.

Houd altijd in gedachten dat zwemles slechts één van de vele belangrijke beschermingslagen is die nodig zijn om verdrinking te helpen voorkomen. Een andere laag is voortdurend, gericht toezicht wanneer uw kind in of bij een zwembad of een andere plek waar water aanwezig is.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van zwemlessen?

Zoek naar lessen en instructeurs die zich niet alleen richten op zwemslagtechnieken, maar ook op bredere overlevingsvaardigheden in het water. Alle kinderen moeten bijvoorbeeld leren hoe ze van onder water terug naar de oppervlakte kunnen komen, hoe ze zichzelf minstens 25 meter kunnen voortbewegen en hoe ze uit het water kunnen komen. De instructeurs moeten de vorderingen van de kinderen evalueren en voortdurend feedback geven over hun zwemslag.

Voor kinderen van alle leeftijden, zoek naar programma's die:

  • Ervaren, gekwalificeerde instructeurs hebben en waar een redder aanwezig is tijdens de zwemles.

  • Leer goede veiligheidsgewoonten aan jonge kinderen, in en bij het water. Kinderen moeten leren om nooit alleen of zonder toezicht van een volwassene te zwemmen. Zwemleraars moeten kinderen leren altijd toestemming te vragen aan ouders, badmeesters of zweminstructeurs voordat ze in een zwembad of natuurlijk water zoals een meer gaan.

  • Leer kinderen wat ze moeten doen als ze onverwacht in het water terechtkomen. Dit omvat het oefenen van watervaardigheden zoals zelfredding. Tijdens onze lessen wordt ingezet op het onderdeel “leren overleven”. Tijdens de lessen moeten verschillende realistische situaties worden geoefend, zoals erin vallen.

  • Start met het volgen van één les als dit mogelijk is bij de zwemschool om te kijken als de lessen matchen met je kind. Niet alle zwemlessen zijn gelijk, en ouders moeten de mogelijkheden onderzoeken om de meest geschikte te kiezen voor hun kind. Zwemmen de kinderen het grootste deel van de tijd? Krijgen kinderen één-op-één aandacht? Zijn de instructeurs vriendelijk en deskundig?

Bovendien, voor kinderen onder de 4 jaar, zoek naar programma's die:

  • Zorgen voor een aan de leeftijd aangepaste sfeer. Uw kind moet zich tijdens de lessen veilig en geborgen voelen, met activiteiten die zijn of haar sociale, intellectuele, fysieke en emotionele ontwikkeling ondersteunen. Kinderen moeten zich goed voelen in het water.

  • Hou je kinderen warm. Onderkoeling is op deze leeftijd een groter risico. In het ideale geval worden zwem- en waterveiligheidslessen voor kinderen van 3 jaar gegeven in water dat verwarmd is met een temperatuur van 30 à 35 graden. Daarnaast kan je als ouder je kind warm houden door een aansluitende thermoshirt te kopen. Vraag er zeker naar aan één van onze lesgevers.

Hoe houdt u toezicht op uw kind in of bij het water?

Goed toezicht in het water - zelfs als je kind leert zwemmen - is een van de belangrijkste manieren om verdrinking te helpen voorkomen. Verdrinking is snel, stil en komt veel vaker voor dan de meeste gezinnen zich realiseren. Het gebeurt elke dag bij kinderen met liefhebbende, oplettende ouders en verzorgers. Om effectief toezicht te houden en uw kind veilig te houden tijdens het zwemmen, moet je het volgende in gedachten houden:

  • Let goed en voortdurend op. Laat u niet afleiden door andere activiteiten (zoals lezen, spelletjes spelen, de mobiele telefoon gebruiken of het gras maaien), zelfs als er badmeesters aanwezig zijn.

  • Voor jongere kinderen en zwakke zwemmers, ga met hen in het water. Zelfs als je niet zwemt maar er is een zwembad of waterplas in de buurt, houd kinderen altijd binnen handbereik. Als je weg moet, neem het kind dan mee.

  • Laat een baby of jong kind nooit onder de hoede van een ander kind in of bij het water achter.

  • Vergeet niet dat het grootste verdrinkingsrisico voor peuters van 1-4 jaar de onvoorziene toegang tot water is, zonder toezicht. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en glippen vaak onopgemerkt weg tijdens niet-zwemmomenten.

Denk eraan:

Deelname aan zwemlessen van goede kwaliteit - zodra uw kind er klaar voor is - is één van de vele manieren om verdrinking te helpen voorkomen. Praat met je kinderarts als je vragen hebt of je kind er qua ontwikkeling klaar is om zwemles te volgen en hoe je een programma van goede kwaliteit voor uw gezin kunt vinden